Het duurde tien maanden, maar het moment is dan toch eindelijk daar: ik heb een vegaburger gemaakt. Ik ben dol op vlees, maar na ruim 30 burgers wilde ik voor de variatie ook wel eens een vegaburger maken. Vooral ook omdat er meerdere malen om is gevraagd. En stiekem ook gewoon omdat dit een verdomd lekkere burger is.

De burger bestaat uit zoete aardappel met ui, knoflook, peper, broccoli en Port Salut. Volgens het officiële recept eet je hem zonder broodje, maar ik heb er toch maar gewoon een broodje aan toegevoegd. En niet zomaar een broodje: een kaasbol. Zorgt voor extra smaakbeleving enzo. Wel een gratis tip: maak er niet ook nog frietjes bij, want dan wordt het een erg heftige maaltijd.

Vegaburger van zoete aardappel en broccoli

Ingrediënten

 • 2 kaasbollen
 • 1 grote zoete aardappel (250-300 gram)
 • 125 gram broccoli
 • 2 tenen knoflook
 • 1 rode peper
 • 80 gram Port Salut
 • 2 eetlepels tarwemeel
 • 1/2 rode ui
 • 1 grote witte ui
 • enkele blaadjes koriander

Bereiding

 1. Schil de zoete aardappel en snijd in grote stukken. Kook die vervolgens in een pan met water en zout ruim een kwartier.
 2. Ondertussen kun je wat snijwerk doen. Snijd de broccoli in klein stukjes. Versnipper de halve rode ui en de knoflook. Snijd de rode peper fijn (daarna niet in je ogen wrijven, gewoon echt niet doen). De kaas mag je raspen (of snijd hem fijn, want raspen is een uitdaging met zulke zachte kaas).
 3. Als de zoete aardappel mooi gaar is, schep je hem met een schuimspaan uit de pan. Doe de broccoli vervolgens in de pan en kook die 3 minuten terwijl je de zoete aardappel in een ruime schaal prakt met een vork.
 4. Als je de broccoli uit de pan haalt, moet je hem meteen afspoelen met koud water. Daarna kun je hem samen met alle andere ingrediënten die je net hebt gesneden bij de geprakte zoete aardappel doen. Voeg nog wat zout en peper toe, meng door elkaar en maak hier vervolgens twee burgers van die je bestuift met het meel en vervolgens op een stuk plastic folie op een plank legt (de burger plakt namelijk heel erg en breekt snel).
 5. Zet de burgers in de koelkast en ga vervolgens een aflevering van je favoriete serie kijken.
 6. Als je serie klaar is na een klein uurtje mag je de ui in ringen snijden en de koriander fijnhaken. Zet vervolgens een kleine koekenpan op het vuur en bak hierin de ui in wat olie.
 7. Op een andere gaspit kun je een grote koekenpan zetten. Hierin kun je eerst de broodjes nog even kort grillen (open snijden en dan met de snijvlakken in de pan leggen), alvorens je de burgers erin legt. Belangrijk: de broodjes gril je in een droge pan, maar de burgers bak je in olie.
 8. De burgers moeten zo’n vijf minuten per kant bakken. Ondertussen moet je ook regelmatig in de uien roer. Als de burgers klaar zijn roer je de koriander door de ui.
 9. Leg de burgers op de broodjes met de ui met koriander bovenop. Enjoy!

Dit recept is oorspronkelijk afkomstig uit het burgerkookboek ‘Hamburgers 100 knalrecepten‘, maar ik heb wel enkele kleine aanpassingen gedaan.