Voor een echte Vrijdag Burgerdag heb je geen vlees nodig. Zeker nu je tegenwoordig bij de supermarkt een hele goede vegaburger kunt kopen met de structuur van vlees. De Verse plantaardige burgers die je nodig hebt, kun je kopen bij de Albert Heijn, maar ook het vegamark Vivera maakt ze.

Vegagaburger

  • Aantal personen: 2
  • Afdrukken

Ingrediënten

  • 2 verse plantaardige burgers
  • 2 lekkere verse burgerbroodjes
  • handje fijngesneden ijsbergsla
  • 2 eetlepels Nando’s Perinaise (of een pittige mayonaise)
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 1 ui
  • 2 tomaten
  • 1/2 theelepel suiker
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel Provençaalse kruiden

Bereiding

  1. Voor deze burger gaan we werken met gebakken tomaten! Zet een steelpannetje of kleine koekenpan op het vuur. Snijd de tomaten in partjes en doe ze met wat olie in de pan. Vanaf nu moet je zo op laag vuur bakken en regelmatig roeren.
  2. Snijd de ui in reepjes. Zet een kleine koekenpan op het vuur en smelt hierin wat boter. Bak hierin de ui even aan en draai hem dan lager. Ook deze moet je regelmatig doorroeren.
  3. Dit is een mooi moment om de broodjes voor te bereiden. Zet een grote koekenpan op hoog vuur. Als hij heet is, snijd je de broodjes open en gril je snijvlakken even kort. Met wat gesmolten boter in de pan krijg je een nog lekkerder resultaat.
  4. Als de tomaten en de uit allebei een kwartier opstaan, kun je de burgers gaan bakken. Dit kan in dezelfde pan als waarin je broodjes hebt gegrild, maar dan moet je hem wel even droogvegen. Officieel moet je de burgers zonder olie bakken, maar in mijn ervaringen bakken ze een beetje aan. Een heel klein beetje olie gebruiken is dan ook aan te raden.
  5. Terwijl de burger bakt, doe je de suiker, Provençaalse kruiden en paprikapoeder bij de tomaten. Roer goed door.
  6. Als de burgers 2-3 minuten hebben gebakken, kun je ze omkeren. Leg na een minuut de plakken cheddar op je burgers en dek af met een deksel of metalen kom. Na weer een minuut is de kaas gesmolten en zijn je burgers klaar.
  7. Tijd om te gaan bouwen: begin met de sla en Perinaise, leg de burger daarop en vervolgens de tomaat, ui en ketchup. Enjoy!