Qua weer valt het nog tegen, maar als de zon schijnt voel je buiten al wel dat de zomer er aankomt. En dus heb ik voor deze week een zonnige burger gemaakt. Het vlees krijgt een zomerse smaak en een oranje kleurtje dankzij tomatenpuree. Daarnaast zit er koolsla op, waardoor je moet denken aan lange zomeravonden met een barbecue en de gele groentes zorgen dat de burger je tegemoet lacht.

Het fijne aan dit recept is dat je veel meer koolsla maakt dan je nodig hebt op je burger. Dat is helemaal niet erg, want die kun je er gewoon bij serveren! Heb je trouwens zelf tomatenketchup gemaakt vorige week? Die kun je ook in dit recept weer gebruiken.

Zin-in-de-zomer-burger

Ingrediënten

 • 600 gram runderborstlap
 • 40 gram tomatenpuree
 • 1 sjalot
 • 4 (hamburger)broodjes
 • 1 gele puntpaprika
 • 1/2 gele courgette
 • 1/2 witte kool
 • 1/2 winterpeen
 • 2 eetlepels yoghurt
 • 4 eetlepels mayonaise
 • 2 eetlepels ketchup
 • 1 eetlepel HP Sauce

Bereiding

 1. Om van de borstlap een hamburger te maken moet hij eerst door de gehaktmolen heen. Snijd het vlees daarvoor eerst in stukken en draai het vervolgens fijn. Geen gehaktmolen? Vraag je slager om vers gehakt dat geschikt is voor het maken van een burger (doe jezelf een plezier en gebruik geen supermarktgehakt).
 2. Snijd het sjalotje zo fijn als je kunt en meng het samen met de tomatenpuree door het vlees. Maak er met behulp van een kookring met een doorsnede van 10 tot 12 centimeter vier mooie burgers van. Dek ze af en zet in de koelkast.
 3. We gaan supersimpele koolsla maken! Meng in een grote kom 2 eetlepels yoghurt met 2 eetlepels mayonaise. Voeg wat zout en peper toe en roer goed door. Rasp vervolgens de winterpeen boven de kom en snijd de witte kool fijn. Roer dit alles goed door elkaar en zet in de koelkast. That’s all!
 4. Meng in een schaaltje de rest van de mayonaise met de ketchup en de HP Sauce. Supersimpele burgersaus! (Supersimpel is een thema, heb je het door?)
 5. Snijd van de halve courgette in de lengte in vier plakken van een driekwart centimeter dik. Eigenlijk zijn het er zes, maar de buitenste plakken met aan één zijde alleen maar schil mogen weg. Supersimpel. Snijd de puntpaprika in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes. Smeer op zowel de courgette, als de paprika een beetje olijfolie.
 6. Pak een supersimpele supergrote koekenpan en zet hem op hoog vuur. Snijd de broodjes doormidden en leg ze met de snijvlakken een klein minuutje naar beneden in de pan. Waarschijnlijk moet dit in twee keer, tenzij je echt een supergrote pan hebt.
 7. Zet een grillpan op een andere grote pit en veeg even de kruimels uit de koekenpan. Als het goed is heb je nu twee hete pannen…
 8. Leg de plakken courgette en paprika in de grillpan. Haal de burgers uit de koelkast, strooi er een heel klein beetje zout op en leg ze in de koekenpan. Na 3 minuten draai je zowel de groenten als de burgers om. Na weer 3 minuten is de boel klaar. Supersimpel, toch?
 9. Leg op de onderkant van iedere broodje een schep koolsla. Daarop leg je de burger. Snijd de halve paprika’s in tweeën en leg één stuk op iedere burger. De courgette mag daar weer op (of naast). Verdeel de saus over de burgers en leg de bovenkant van het broodje er bovenop. Superlekker!

Groente grillen