Het leuke aan het maken van burgers is dat je kunt variëren met smaken. Ik ben bijvoorbeeld dol op de combinatie van pittig en zuur, maar ook een zoete burger kan heerlijk zijn. Daarom ben ik deze week met manchego aan de slag gegaan. En met heerlijk zoet gebakken ui. Het is weer eens wat anders, maar daarom juist zo lekker!

Zoete manchegoburger

Ingrediënten

  • 250 gram versgedraaid rundergehakt
  • 1 grote focaccia
  • paar blaadjes verse rozemarijn
  • 1 kleine rode ui
  • snufje rozemarijn
  • snufje tijm
  • scheutje rodewijnazijn
  • 40 gram geraspte manchego
  • 2 volle eetlepels mayonaise
  • handje romainsesla
  • 1 tomaat

Bereiding

  1. We beginnen met het snijwerk. Rasp de manchego als je dat nog niet hebt gedaan. Snijd de ui in ringen en de tomaat in plakjes.
  2. Zet een kleine koekenpan om middelhoog vuur en bak hierin de uien een paar minuten aan. Roer regelmatig.
  3. Ondertussen maken we de burgers. Daarvoor snijd je de blaadjes rozemarijn fijn en deze meng je in een kom door het gehakt. Voeg ook een beetje zout en peper toe voor de smaak. Maak er vervolgens twee burgers van met behulp van een kookring van 10 tot 12 centimeter. Zet even aan de kant (of in de koelkast).
  4. Draai het vuur onder de uien laag. Zet een grote koekenpan op hoog vuur. Snijd de randjes van de focaccia en snijd de focaccia zelf in twee vierkante stukken van ongeveer 12 bij 12 centimeter. Snijd deze open en gril de snijvlakken kort in de pan.
  5. Veeg de kruimels op uit de pan en leg vervolgens de burgers erin. Ondertussen voeg je bij de uien een snufje rozemarijn, een snufje tijm en wat zout en peper toe, samen met een scheutje rodewijnazijn. Roer goed door.
  6. Bak de burgers 3 minuten aan de ene kant. Draai ze vervolgens om en bak nog anderhalve minuut. Vervolgens leg je er de manchego op en dek je ze af met een metalen kom of deksel. Laat de kaas in zo’n anderhalve minuut smelten.
  7. Draai het gas uit onder alle pannen. Echt doen. Ik was het vergeten…
  8. Bouw de burger: smeer op de onderkant van de focaccia wat mayonaise, leg daar de burger met kaas op. Daar gaan de tomaat en sla dan weer op en je topt de boel af met de ui voordat je het broodje erop legt.

Dit recept is oorspronkelijk afkomstig uit het burgerkookboek ‘Hamburgers 100 knalrecepten‘.