Sommige mensen zijn helemaal dol op tomatenketchup en doen het overal bij. Een tosti, frietjes, een beetje door de tomatensoep en ga zo maar door. Zo’n fan ben ik zelf niet, maar een burger met een flinke hoeveelheid ketchup is eigenlijk altijd goed. Ik gebruik het liefst Heinz (nee, ik word niet gesponsord, het is gewoon de lekkerste ketchup), maar nog lekkerder is om zelf ketchup te maken.

Met dit recept maak je tussen de 200 en 300 ml ketchup. Voor veel minder is het zonde van de moeite. Dat betekent wel dat je veel te veel hebt voor een burger. Gelukkig kun je hem met gemak vier weken bewaren. Dat wordt elke vrijdag een burger met ketchup eten komende maand!

Homemade tomatenketchup

Ingrediënten

 • 4 pomodori tomaten
 • 1 rode ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
 • 1/2 theelepel gemberpoeder
 • 1/2 theelepel chilipoeder
 • 3 eetlepels bruine basterdsuiker
 • 125 ml rodewijnazijn

Bereiding

 1. Kieper het blikje tomatenblokjes om in een zeef om uit te laten lekken. Snijd de tomaten, ui en knoflook fijn. Hoe kleiner je het nu snijdt, hoe makkelijker het later wordt.
 2. Zet een ruime kookpan op hoog vuur en schenk er een flinke scheut olijfolie in. Gooi de uitgelekte tomatenblokjes en andere groenten erin. Voeg het gemberpoeder, chilipoeder en een snufje zout toe.
 3. Roer het goed door en wacht tot het lekker begint te pruttelen. Het moet minstens een kwartiertje blijven pruttelen, waarbij je regelmatig in de pan roert. Ruik je al hoe lekker het wordt?
 4. Neem de pan van het vuur en schenk het mengsel in een blender. Heb je die niet, dan kun je het in een grote kom kieperen en een staafmixer gebruiken. Pureer het prutje zo fijn mogelijk.
 5. De saus die je nu hebt moet weer de pan in. Giet het via een zeef terug om eventuele stukjes of zaadjes te filteren. Zet vervolgens de pan terug op het gas op hoog vuur.
 6. Voeg de bruine suiker en azijn toe en roer goed door.
 7. De ketchup moet nu inkoken. Dat doet je door hem op het vuur te laten staan en er regelmatig in te roeren. Zorg dat je niet je mooiste witte t-shirt aan hebt, want het gaat een spetterfeest worden. Desondanks is het belangrijk dat je geen deksel op de pan doet, want dan kan het vocht niet meer goed verdampen.
 8. Je moet zelf aanvoelen wanneer je denkt dat de saus de juiste dikte heeft. Dit kan zo een kwartier duren.
 9. Laat de tomatenketchup afkoelen en giet hem vervolgens in een pot of fles. Je kunt die het beste vooraf steriliseren of in ieder geval goed omspoelen met kokend water. Bewaar de ketchup in de koelkast en gebruik hem op je eerstvolgende burger!

De ingrediënten voor de tomatenketchup

Dit recept is afkomstig uit het burgerkookboek ‘Hamburgers 100 knalrecepten‘.