Soms zie ik mensen thuis een burger bakken en op een kaiserbroodje leggen. Of op een 10-voor-een-euro-bolletje van Albert Heijn. Moet iedereen natuurlijk zelf weten, maar een goed broodje doet ontzettend veel met de smaak en structuur van je totale burger. Ik gebruik zelf meestal een Italiaanse bol of een witte bol van het Vlaamsch Broodhuys, afhankelijk van het soort burger, maar uiteindelijk bak je de beste hamburgerbroodjes zelf!

Met dit recept maak je mooie gele, zoete broodjes. Er gaat onder meer karnemelk, ei, suiker en boter in, wat zorgt voor een smaak die echt compleet anders is dan van een normaal wit broodje. Maak er in één keer 8 of 16 en stop ze in je vriezer, dan kun je de rest van de maand vooruit.

Homemade hamburgerbroodjes

  • Opdieningen: 8
  • Afdrukken

Ingrediënten

  • 420 gram tarwebloem
  • 10 gram droge gist
  • 40 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 175 ml karnemelk
  • 2 eieren
  • 25 gram roomboter
  • 1 eetlepel sesamzaad

Bereiding

  1. Pak een ruime beslagkom en doe daar de bloem in. Voeg de gist, suiker en het zout toe. En roer met een houten lepel goed door elkaar.
  2. Scheid 1 van de eieren zodat je het eiwit in een bakje of kopje hebt zitten. Dit heb je pas over een paar uur nodig. Doe de eidooier, het andere (complete) ei en de karnemelk erbij. Roer alles goed door met de lepel en als dat niet meer lekker gaat, meng dan met je handen tot er geen droge ingrediënten meer onderin de kom liggen.
  3. Snijd de boter in klein stukje en meng die door het deeg. Kieper alles op het aanrecht en kneed goed door. Dit moet je echt wel een minuut of tien doen om het gist te activeren. Je zult merken dat het deeg in eerst instantie heel erg aan het aanrecht plakt (een deegkrabber is je beste vriend!), maar later niet meer. Het is dan mooi elastisch en soepel.
  4. Als je een mooie bol soepel deeg hebt, leg je die weer in de mengkom. Span er wat huishoudfolie overheen en zet 1,5 uur op een warme plaats. Terwijl het deeg rijst kun je mooi op Vrijdag Burgerdag kijken welke burger je straks wilt gaan maken met deze broodjes.
  5. Haal het deeg na 1,5 uur rijzen uit de beslagkom en kneed het op het aanrecht even heel kort door. Halveer het, halveer de helften nog een keer en als je ook de kwarten die je dan hebt allemaal halveert heb je acht even grote deeghompen. (Ook hiervoor is een deegkrabber trouwens je beste vriend!)
  6. Rol de stukken deeg tussen je handen tot mooie bollen en leg die op een bakplaat die je hebt bedekt met bakpapier. Laat lekker veel ruimte tussen de bollen, om te voorkomen dat ze tegen elkaar aan bakken. Als alle acht de bollen op de plaat liggen leg je er plasticfolie overheen en laat je de plaat een uur staan. De losse broodjes moeten ook weer rijzen.
  7. Zorg dat als het uur voorbij is je oven is voorverwarmd tot 190 ºC. Klop het eiwit dat je helemaal in het begin hebt bewaard, los met een beetje water erbij en smeer het met een kwastje over de broodjes. Strooi er vervolgens wat sesamzaadjes op.
  8. Schuif de bakplaat de oven in en zet een timer op 15 minuten. Check vervolgens of de broodjes er al mooi bruingebakken uit zien en laat ze anders nog maximaal drie minuten doorbakken. Laat ze rustig afkoelen nadat je ze uit de oven hebt gehaald.

Broodjes voor het rijzen

Dit recept is oorspronkelijk afkomstig uit het burgerkookboek ‘Hamburgers de luxe‘, dat vol staat met recepten voor heel lekkere burgers!