Een goede burger met een lekker broodje en wat topping is vaak al een flinke portie eten, maar vaak wil je er toch nog wel wat bij eten. Een salade of frietjes, misschien zelfs allebei. Op Vrijdag Burgerdag plaats ik daarom niet alleen recepten van burgers, maar ook van wat ze in hippe burgerbars graag ‘sides’ noemen. Bijgerechten op zijn Nederlands. Deze week: overheerlijke pittige frietjes van zoete aardappel.

Het fijne aan dit recept is dat de oven het werk doet, terwijl jij je kunt bezig houden met het bakken van je burgers. Daar komt bij dat de frietjes relatief gezond zijn, doordat je ze in de oven bereid in plaats van in de frituur. En dan is er nog de smaak: pittig en zoet!

Het recept is afkomstig van Sam Stern. Een jonge, Britse kok die een heel fijn kookboek heeft geschreven: Virgin to Veteran, met toegankelijke recepten waarmee je al kokend veel leert over zowel kooktechnieken als smaak. Sowieso zit er veel uitleg in de recepten en in de inleidingen van de verschillende hoofdstukken. En het staat vol kleine recepten voor bijgerechten, perfect voor een burgerbakker.

Pittige zoete-aardappelfrietjes

Ingrediënten

 • 400-450 gram zoete aardappels
 • 1 eetlepel olie (bijv. olijfolie of zonnebloemolie)
 • 1 theelepel (gemalen) komijn
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 1 theelepel chilivlokken
 • kneepje citroensap

Bereiding

 1. Verwarm de oven over op 220 graden. Een heteluchtoven mag, zoals altijd, een graad of 10 kouder staan.
 2. Schil de zoete aardappels, dep ze droog met keukenpapier als ze vochtig zijn en snijdt ze vervolgens in grote frieten of partjes. Gebruik een scherp mes, want zoete aardappel kan rauw heel hard zijn. Dep de frietjes/partjes nog even droog.
 3. Doe ze in een ruime plastic zak (bijv. een diepvrieszakje of broodzak), doe er de olie, komijn, paprikapoeder, chilivlokken, een kneepje citroensap en wat zout en peper bij. Schud alles goed door elkaar. Zelf heb ik altijd alleen komijnzaad in huis, maar met een vijzel stamp je die in een halve minuut fijn. Ik gebruik trouwens stiekem altijd wat extra paprikapoeder, niet doorvertellen.
 4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreidt de frietjes/partjes uit over de bakplaat. Zorg dat ze allemaal “vrij” liggen en zeker niet op elkaar.
 5. Schuif de bakplaat in de oven en bak de frietjes 20-30 minuten. Eventueel een keer omdraaien na een kwartiertje. De frietjes zijn klaar als ze mooi bruin zijn (dunne stukjes zijn dan zelfs vrij donker).
 6. Je kunt de frietjes serveren met bijvoorbeeld wat mayonaise of zure room. Truffelmayonaise is er ook heerlijk bij en er zijn ook mensen die het lekker vinden om er partjes limoen over uit te knijpen. Doe vooral wat je zelf lekker vindt!

Alles bij elkaar in een plastic zak en schudden maar

Dit recept is oorspronkelijk afkomstig uit het kookboek ‘Virgin to Veteran‘ van Sam Stern.