De oven is misschien wel het meest onderschatte apparaat om te gebruiken om een maaltijd te bereiden. Ook niet onlogisch, want eten in de oven bereiden kost veel meer tijd dan op het fornuis. Desondanks krijg je met de oven dingen voor elkaar die je in een pan niet gaan lukken. En als je burgers maakt, is het ook nog eens heel handig dat je oven zich zelfstandig druk kan maken om de bijgerechten, terwijl jij bezig bent met de burgers.

Het is dan ook niets voor niets dat vorige week een recept voor worteltjes uit de oven op Vrijdag Burgerdag verscheen. En de week daarvoor de pittige frietjes van zoete aardappel. En we gaan nog even door. Met uien uit de oven. Meestal verwerk je die in een gerecht, maar ze zijn als “zelfstandige” groente ook heerlijk! Probeer het maar…

Uien uit de oven

Ingrediënten

  • 4 uien (rode of “normale”)
  • 1 teentje knoflook
  • Paar takjes verse tijm
  • Flinke scheut olijfolie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de uien daarmidden en haal de schil eraf.
  3. Doe op een bord een flinke scheut olijfolie. Rits de blaadjes van de tijm boven het bord en voeg wat zout toe.
  4. Leg de uien op het bord met het snijvlak in de olie met tijm en zout. Schuif er een beetje mee over het bord en leg ze vervolgens op de bakplaat.
  5. Snijd het teentje knoflook doormidden en ga met het snijvlak langs de buitenkant van de uien zodat ze een klein beetje knoflooksmaak krijgen.
  6. Zet een half uurtje in de oven. Als ze klaar zijn, kan de bovenkant er een beetje verschrompeld uitzien. Laat je daar niet door afschrikken, want de uien zijn echt heerlijk zoet!

Uien, uien en uien. Had ik al uien gezegd?

Dit recept heb ik niet zelf bedacht, maar komt uit het kookboek ‘Virgin to Veteran‘ van Sam Stern.