Een goed belegde burger is vaak al bijna een maaltijd op zich, maar waarschijnlijk eet je dan wel te weinig groenten. Immers: we horen als goede burgers 2 ons groenten en 2 stuks fruit per dag te eten. Gelukkig zijn er bijgerechten die je komen redden als Superman die een oud vrouwtje helpt met oversteken. Of zoiets.

Voor de nodige vitamines raad ik dit supersimpele, maar heerlijke worteltjesrecept aan. Ze gaan de oven in, waardoor de zoete smaak van de wortels nog meer naar voren komt. Gewoon een keer proberen!

Worteltjes uit de oven

Ingrediënten

 • 4 lange wortels
 • 1/2 citroen
 • klontje boter
 • 1 sterretje steranijs
 • 1/2 theelepel tijm

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Schrap de worteltjes. Het is niet erg als aan de bovenkant nog een centimeter groen uitsteekt; dat ziet er stiekem best leuk uit namelijk. Snijd de worteltjes vervolgens door de lengte in vier lange kwarten.
 3. Pak een stuk aluminiumfolie dat groot genoeg is om de wortelslierten er naast elkaar op te leggen en vouw de randen iets omhoog.
 4. Leg de worteltjes op het folie. Knijp een klein beetje sap uit de citroen over ze uit en rasp er wat van de schil bij.
 5. Vervolgens leg je de steranijs tussen de worteltjes en gooi je het klontje boter erop. De finishing touch is de tijm die je erover heen strooit. Als je wilt kun je er ook nog wat zout en peper bij doen.
 6. Zet in de oven en ga 30 minuten op de grond voor de oven door het raampje kijkend zitten wachten. Of bak ondertussen een lekkere burger.

Wortels snijden

Dit recept komt uit het kookboek ‘Virgin to Veteran‘ van Sam Stern. Wat echt een heel tof, maar vooral ook leerzaam kookboek is.